Στη «Φωνή της Πάρου» μίλησε η υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Όλγα Πολίτη, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Με καταγωγή από την Άνδρο, η κ. Πολίτη αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην απόφασή της να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και να είναι υποψήφια, στο κλίμα που λαμβάνει από τους κατοίκους των νησιών, αλλά και στον τομέα της Υγείας.

Στην εποχή μας έχει παρατηρηθεί οι νέοι άνθρωποι να γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική. Αντίθετα εσείς, που ανήκετε στη γενιά των 30άρηδων, πήρατε την απόφαση όχι μόνο να ασχοληθείτε, αλλά να κολυμπήσετε και στα βαθιά. Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να μπείτε στον πολιτικό στίβο;

Ο.Π.: «Η ενασχόλησή μου με τα κοινά, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όταν το 2019 εκλέχθηκα για πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος στον Δήμο – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ενώ τον Ιανουάριο του 2023, ορίστηκα και αντιδήμαρχος Παιδείας. Πάντα ήθελα να προσφέρω, πάντα ήθελα να παλεύω για το κοινό καλό. Ωστόσο, αντιλαμβανόμενη πλήρως την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας τα τελευταία χρόνια υπό τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. μου ήταν αδύνατο να μην θελήσω να εμπλακώ με όλες μου τις δυνάμεις στον πολιτικό στίβο. Εκτιμώ ότι είμαι έτοιμη να το επιχειρήσω, πήρα την απόφαση και θα παλέψω σκληρά για να αποδείξω στους κατοίκους των Κυκλάδων ότι αξίζω τη ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές».

Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να απομακρυνθείτε από τη Ν.Δ. και να ενταχθείτε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;

Ο.Π.: «Η γνωριμία μου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τα όσα πρεσβεύει. Είναι ένας νέος άνθρωπος, με σχέδιο για το μέλλον, όραμα, εφικτές λύσεις και καινοτόμες ιδέες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης “ποντάρει” πολύ στη γενιά των 30άρηδων γιατί γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η διάθεση ανανέωσης σε όλους τους τομείς, εάν θες να κάνεις βήματα μπροστά και να απαγκιστρωθείς από βαρίδια του παρελθόντος. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να «κτίσουμε» το μέλλον που αποζητούμε και ονειρευόμαστε. Η θέση της αναπληρώτριας γραμματέας του τομέα τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, με την οποία με τίμησε ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, μου έδωσε αμέσως την δυνατότητα να αναλάβω έναν τομέα με τον οποίο η επαγγελματική μου σταδιοδρομία συνδέεται άρρηκτα και επομένως, έχω το πλεονέκτημα να το γνωρίζω καλά».

Στη Σέριφο, πριν από λίγες ημέρες, ένας καταξιωμένος και αγαπητός στο νησί γιατρός αποφάσισε να παραιτηθεί και μάλιστα στην επιστολή του εξηγεί τους λόγους της απόφασής του, περιγράφοντας -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που νοσεί και δεν φαίνεται να επιβιώνει εν τέλει… Τι συμβαίνει με την Υγεία στις Κυκλάδες;

Ο.Π.: «Είναι πολύ λυπηρό, πραγματικά, άνθρωποι, επιστήμονες, γιατροί όπως ο κ. Κοντάρης στην Σέριφο, ο οποίος, απ’ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, από επιλογή έφυγε από την Σουηδία για να έρθει στη Σέριφο, τελικά, να διαπιστώνει ότι η χώρα μας δεν μεριμνεί για εκείνους που δίνουν και τη ψυχή τους για τους ανθρώπους αυτού του ευλογημένου τόπου. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι αυτονόητο να μπορεί να εξυπηρετήσει όχι μόνο τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, αλλά και τον τεράστιο όγκο των τουριστών που τα επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γιατί να πρέπει να μπαίνουμε σε λογικές “ενοικίασης” γιατρών για λίγους μόνο μήνες, κι ύστερα να εγκαταλείπουμε τους νησιώτες μας στο έλεος του Θεού; Χωρίς προσωπικό, χωρίς εκείνον, τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται; Οι αεροδιακομιδές ασθενών είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο γιατί, πολύ απλά, δεν υπάρχει κάλυψη αυτών των ανθρώπων. Αυτό πρέπει να αλλάξει άρδην. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ήδη τις προτάσεις του ώστε τα νησιά μας να τεθούν σε προτεραιότητα. Με εφικτές λύσεις και άμεσα εφαρμόσιμες. Από την επόμενη κιόλας ημέρα διακυβέρνησης της χώρας».

Τι σας μεταφέρουν οι κάτοικοι των Κυκλάδων κατά τη διάρκεια των επισκέψεών σας στα νησιά;

Ο.Π.: «Ότι οι πολιτικοί τους ξέχασαν. Αυτή είναι σχεδόν, κατά κόρον, η πρόταση που ακούω πρώτα απ’ όλα από τους κατοίκους των Κυκλάδων. Ξέρετε, δεν είναι το ίδιο οι νησιώτες με όσους μένουν στην ηπειρωτική χώρα. Το νησί είναι νησί και ειδικά τον χειμώνα, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Το κόστος ζωής και παραγωγής παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη, κοπιαστική. Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις αυτούς τους ανθρώπους να σε ακούσουν. Το βασικότερο όμως, είναι να τους πείσεις ότι τους εσύ τους ακούς. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από πολιτικούς που θα σκύψουν πάνω από τα προβλήματα τους. Θα είναι ειλικρινείς μαζί τους. Απεχθάνονται τον ξύλινο λόγο και τους κουστουμαρισμένους πολιτικούς. Και πολύ καλά κάνουν, αν με ρωτάτε. Εγώ σκοπεύω να είμαι δίπλα τους. Μαζί τους. Να γίνω η φωνή τους. Να με καθοδηγούν και μαζί να “χτίσουμε” ένα αύριο όπως εκείνοι θέλουν και επιθυμούν».

Τι έχετε να πείτε στους κατοίκους των Κυκλάδων, ώστε να τους πείσετε να επιλέξουν εσάς όταν βρεθούν μπροστά στις κάλπες στις 21 Μαΐου;

Ο.Π.: «Η υποψηφιότητά μου στις Κυκλάδες είναι μέρος της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για ανανέωση και αλλαγή. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες απαιτούν από τα πολιτικά κόμματα καθαρές απαντήσεις, αποφασιστικότητα και σταθερή προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι αξίες βάσει των οποίων το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πορεύεται, με “πυξίδα” την πολιτική αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Τώρα είναι η ώρα της αλλαγής. Είμαι αποφασισμένη να παλέψω για να κερδίσω τελικά τη ψήφο των νησιωτών. Να αποδείξω ότι η προτίμησή τους θα έχει αντίκρισμα. Με νέες ιδέες, αντιλήψεις, πρωτοποριακές προτάσεις και στόχευση στον πολίτη».

Επιμέλεια: Δημήτρης Τσερεντζούλιας