«Οινικές Διαδρομές Παρίων – Θύμησες Οίνου»: η 6η χρυσή σελίδα του θεσμού γράφτηκε στη Νάουσα της Πάρου

Mε μεγάλη επιτυχία, πάνδημη συμμετοχή και ζηλευτή αποδοχή από την τοπική κοινωνία -και όχι μόνο-, ο Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη τόσο του Δήμου Πάρου, όσο και της Κοινότητας Νάουσας Πάρου, αλλά και την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Ανοικτού Χώρου «Photosphere», αλλά με την Εκδότρια – Δημοσιογράφο Κατερίνα Μαρινάκη, τη Chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, τον Δημήτρη Φιλιππάκη, Έκτακτο Αρχαιολόγο – MSc Προϊστορικής Αρχαιολογίας & MSc Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας και φυσικά, τα επίσημα Οινοποιεία της Πάρου, καθώς και Ναουσαίους μικροοινοπαραγωγούς, διοργάνωσε στη γοητευτική Νάουσα της Πάρου, για έκτη πλέον χρονιά, το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024, τη διαδραστική διημερίδα με τον τίτλο: «Οινικές Διαδρομές Παρίων» – «Θύμησες Οίνου».


Η διημερίδα-θεσμός αποτελεί μια προσπάθεια προβολής της οινικής ιστορίας της Πάρου, ανάδειξης της τωρινής οινοπαραγωγής και ενίσχυσης της μελλοντικής πορείας της τοπικής παραγωγής κρασιού, αλλά, παράλληλα, μια δράση προώθησης και ενίσχυσης του «οινικού τουρισμού» αφενός και αφετέρου την καθιέρωση ενός ετήσιου Φεστιβάλ με αυτή την θεματική, με πανκυκλαδικό, πανελλαδικό και, γιατί όχι, διεθνές ενδιαφέρον.


Η συγκεκριμένη διημερίδα ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο εξ αυτών, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της πρώτης ημέρας, Σάββατο 31 Αυγούστου, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε σύγχρονα Οινοποιεία, με παράλληλη αναφορά στην ιστορία και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Πάρου, είχαν την ευκαιρία για γευστικές δοκιμές, ενώ πήραν, επίσης, μέρος στον τρύγο και στο πάτημα των σταφυλιών σε πατητήρι, με τον παραδοσιακό τρόπο, εντός του αμπελώνα της Αργυρώς Ρούσσου.


Πρώτη στάση της ημέρας το Οινοποιείο Ε. Θ. Μωραΐτης, το οποίο ιδρύθηκε στη Νάουσα της Πάρου το 1910, από τον Εμμανουήλ Μωραΐτη, παππού του σημερινού συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης. Εκείνος καλλιεργούσε δικά του αμπέλια, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε και οινοποιούσε σταφύλια απ’ όλο το νησί. Με δικό του καΐκι, την εποχή εκείνη, μεταφέρονταν τα ονομαστά για το βαθυκόκκινο χρώμα τους παριανά κρασιά, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Στη συνέχεια, ο Θεόδωρος Μωραΐτης, εργαζόμενος συστηματικά και με πείσμα, αυξάνει την δυνατότητα του Οινοποιείου, βελτιώνει την ποιότητα των παραγόμενων οίνων και το 1967 εμφιαλώνει τα πρώτα κρασιά με την επωνυμία «ΜΩΡΑΪΤΗ».


Σήμερα, με τη βοήθεια των νέων υποδομών, η ετήσια παραγωγή κρασιού ξεπερνά πλέον τις 600.000 φιάλες. Οι παραγόμενοι οίνοι διατίθενται σε όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα εξάγονται σε αρκετές χώρες, κερδίζοντας διεθνή βραβεία και διακρίσεις, όπως μας τόνισε στην εμπεριστατωμένη ξενάγησή του ο Κώστας Γεωργίου.


Στην περιοχή της Αγίας Κυριακής και στον αμπελώνα της Αργυρώς Ρούσσου που ευγενικά μας φιλοξένησε, είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε τη μοναδική εμπειρία του τρύγου «σαν άλλοτε», συμμετέχοντας στη συνέχιση μιας παράδοσης, αυτής της καλλιέργειας αμπελιού, που στην περίπτωση της Πάρου χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας, όπως αδιάψευστα μαρτυρούν οι απεικονίσεις σε αμφορείς, νομίσματα, αγάλματα και πιθάρια της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, αλλά και της Μυκηναϊκής, της Αρχαϊκής, της Κλασσικής, της Ελληνιστικής, της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής περιόδου.


Μετά τη συγκομιδή τα γλυκόχυμα σταφύλια μεταφέρονται στα πατητήρια, τα οποία για την διευκόλυνση της όλης διαδικασίας και την εξοικονόμηση χρόνου και κόπου, είναι κατασκευασμένα μέσα στους αμπελώνες, σε προσεκτικά επιλεγμένα σημεία, συνήθως βραχώδη, έτσι ώστε αφενός να μην καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμο χώρο, αφετέρου δε για λόγους στατικότητας του ίδιου του πατητηριού.


Επόμενη στάση του προγράμματος το Οινοποιείο «Αστέρας», του Κωνσταντίνου Ρούσσου, στον Κώστο, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί, όπως μας είπε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του, μόλις το 2017, έχοντας προλάβει ωστόσο να πραγματοποιήσει πραγματικά άλματα, τόσο ως προς την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων του, όσο και ως προς το επίπεδο των εγκαταστάσεών του. «Η διαλογή των σταφυλιών» μας λέει ο Κωνσταντίνος Ρούσσος «γίνεται πολύ προσεκτικά, μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις μας και πέφτουν στο εκραγιστήριο. Έπειτα πάνε με φυσική ροή στο πιεστήριο, όπου πιέζονται ανάλογα με την κάθε ποικιλία. Τέλος, ο μούστος μεταφέρεται στις δεξαμενές μας για να αρχίσουμε τη διαδικασία της οινοποίησης».


Στα αμπέλια του Οινοποιείου καλλιεργούνται Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Άσπρο και Μαύρο Αηδάνι, Μαλαγουζιά κ.άλ. Το Άσπρο Αηδάνι είχε «εξαφανιστεί» από την Πάρο για χρόνια, αλλά ξανακαλλιεργείται και πάλι, μετά το 1995-98. Συνδυάσαμε τα εξαιρετικά αυτά κρασιά με έναν πλούσιο μπουφέ ντόπιων και κυρίως χειροποίητων παριανών προϊόντων, με τη φροντίδα της Ευτυχίας Ρούσσου.


Στο δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου, στη Μαρίνα της Νάουσας, οι «Αρχαίες Τάφροι Καλλιέργειας σε εγγύτητα με τον Πύργο Ελληνιστικής Περιόδου στη θέση Παλαιόπυργος στη Νάουσα Πάρου» από τον Δημήτρη Φιλιππάκη (Έκτακτο Αρχαιολόγο MSc Προϊστορικής Αρχαιολογίας – MSc Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας), οδήγησαν σε νέα μονοπάτια τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, επίσης, την παρασκευή εκλεκτών συνταγών μαγειρικής με βάση το κρασί, να δοκιμάσουν τα συγκεκριμένα πιάτα και παράλληλα να συνομιλήσουν με τις/τους Ναουσαίες/ους που τα δημιούργησαν. Πρωταγωνίστρια η εξαιρετική μαγείρισσα και άκρως επικοινωνιακή Μαρκέλλα Παντελαίου, που ετοίμασε ζωντανά χοιρινό γεμιστό τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα, με βοηθό την Εκδότρια-Δημοσιογράφο Κατερίνα Μαρινάκη, η οποία, επίσης, συνομίλησε και παρουσίασε τους οινοπαραγωγούς του νησιού. Η διάσημη Ναουσαία Chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω έκτακτου προσωπικού κωλύματος.


Οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί παρουσίασαν τα εκλεκτά προϊόντα τους, δίνοντας τη δυνατότητα δοκιμής των κρασιών σε όλους τους παρευρισκομένους. Συμμετείχαν τα Οινοποιεία: Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου, Αστέρας, Μωραΐτικο, Μυρσίνη, Λουρίδης, Το κλείσιμο της διημερίδας σηματοδοτήθηκε από έναν πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακές αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, από Ναουσαίες/ους μαγείρισσες και μάγειρες, καθώς και με τρικούβερτο νησιώτικο γλέντι, με πρωταγωνιστές τους Παριανούς μουσικούς (με αλφαβητική σειρά): Γιώργο Δαβερώνα, Χρήστο Κονταράτο, Ελισσάβετ Πατρίκη, Μιχάλη Τσουνάκη και φιλική συμμετοχή του δημοφιλούς ηθοποιού και τραγουδιστή Νίκου Αβαγιανού.
Την κεντρική εκδήλωση της Κυριακής τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από το πλήθος ντόπιων και επισκεπτών του νησιού, ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Άγγελος Άγουρος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας Κατερίνα Μπαρμπαρίγου, δημοσιογράφοι του τοπικού και κυκλαδικού τύπου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών Φορέων της Πάρου και όχι μόνο.


Τη βραδιά άνοιξαν με τους χαιρετισμούς τους η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Πάρου Ελευθερία Μπαρμπαρίγου και η Γραμματέας Ανθούλα Θεοδωράκου, που είχε και την ευθύνη της παρουσίασης.


Ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι έχει στηρίξει τον θεσμό από τα πρώτα του κιόλας βήματα, με την ιδιότητα τότε του Επάρχου Πάρου και ενόψει της ανάδειξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.
Χαιρετισμούς απηύθηναν, επίσης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας Κατερίνα Μπαρμπαρίγου και η δημοσιογράφος – συγγραφέας Νίκη Μηταρέα, που διαχρονικά και από τα πρώτα του βήματα στηρίζει τον συγκεκριμένο θεσμό.


Για τρίτη φορά φέτος, υπήρξε συνεργασία με το Φωτογραφικό Φεστιβάλ Ανοικτού Χώρου «Photosphere». Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Θύμησες Οίνου», που ως παράλληλη δράση, πλαισίωσε τη διημερίδα, περιελάμβανε αρχειακό υλικό των συλλεκτών Πέτρου Αυλήτη και Μιχάλη Ρουμπάνου, καθώς και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου. Ο Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου και η Οργανωτική Επιτροπή της διημερίδας τους ευχαριστούν όλους θερμά!
Ο Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου απευθύνει, επίσης, τις θερμότερες ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της διαδραστικής διημερίδας «Οινικές Διαδρομές Παρίων – Θύμησες Οίνου», ευελπιστώντας στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας τους:


-Χορηγοί Επικοινωνίας: ΗΧΩ FM, «ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ» – «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο», ΠΑΡΙΑΝΟΣ ΤΥΠΟΣ, PAROS RADIO, PAROS TODAY, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ
-Οινοποιεία: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥ (PAROS FARMING COMMUNITY), ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ “ΑΣΤΕΡΑΣ”- “ΚΤΗΜΑ ΡΟΥΣΣΟΣ”, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ “ΛΟΥΡΙΔΗ”, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ “MORAITICO”, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ “ΜΥΡΣΙΝΗ”, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ “ΜΩΡΑΪΤΗ”
-Επίσης τους: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΩ ΡΟΥΣΣΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΟΥ-ΤΣΟΥΝΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΔΑΒΕΡΩΝΑ (“DAVERONAS”), ΑΡΣΕΝΗ ΛΟΥΚΗ (“ΚΤΗΜΑ ΑΡΣΕΝΗ”), ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ, ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ “ΝΑΪΑΣ”, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΧΩΡΟΥ «PHOTOSPHERE»
-Και τα μέλη και φίλους του Συλλόγου: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΙΓΙΝΗΤΗ, ΑΝΝΑ ΒΑΒΑΝΟΥ, ΛΙΤΣΑ ΒΑΒΑΝΟΥ, ΕΥΑΝΘΙΑ ΒΕΝΤΟΥΡΗ, ΒΑΡΒΑΡΑ ΒΛΑΣΙΔΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΒΕΡΩΝΑ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΜΠΟΥΡΗ, ΒΕΡΑΝΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΥ, ΜΑΡΟΥΣΩ ΚΟΡΤΙΑΝΟΥ-ΑΡΚΟΥΛΗ, ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΟΡΤΙΑΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΑΡΑ ΞΑΓΟΡΑΡΗ, ΣΟΦΙΑ ΠΑΡΟΥΣΗ, ΑΝΝΑ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗ, ΑΝΝΑ ΣΚΙΑΔΑ, ΒΟΥΛΑ ΣΠΥΡΟΥ, ΤΟΥΛΑ ΤΟΛΙΑ, ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΟΥΝΑΚΗ-ΑΡΚΟΥΛΗ, Πρεσβυτέρα ΑΝΝΑ ΦΟΥΡΝΙΣΤΑΚΗ, ΣΕΒΑΣΤΗ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟ, ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΗ, ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗ

deya-parou

bluestarferries

jmconstructions