Την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, στο Γενικό Λύκειο Πάρου, ο Γιώργος Πίττας, μίλησε για την ενασχόλησή του με τη γαστρονομία, τα ταξίδια του ανά την Ελλάδα όπου κατέγραψε τις γευσιγνωστικές ποικιλίες κάθε τόπου, για τη γαστρονομία της Πάρου καθώς και για το τελευταίο του βιβλίο «Καί ἔφαγον πάντες και ηὐφράνθησαν…», ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο σκιαθίτη διηγηματογράφο μας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές (Α-Β Λυκείου) «ανέκριναν» τον Γιώργο Πίττα, αναζήτησαν μέσα από τις ερωτήσεις τους να γνωρίσουν περισσότερα για τις γαστρονομικές συνήθειες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου διάβασαν αποσπάσματα από το τελευταίο βιβλίο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του σχολείου: «Ο Γιώργος Πίττας έχει καταξιωθεί, τα τελευταία χρόνια, στη συνείδηση του κόσμου, ως ο άνθρωπος που μελετά και καταγράφει τα πιο πολύτιμα κομμάτια της Ελλάδας είτε αυτά λέγονται ταβέρνες, πανηγύρια, καφενεία, ή γαστρονομικός πλούτος του Αιγαίου όπου η αίσθηση της παρουσίας του χρόνου είναι έντονη μέσα από την ζώσα παράδοση.
Ο Γιώργος Πίττας, ένας γνήσιος ερευνητής γεύσεων αναδεικνύει μέσα από το βιβλίο του αυτό, τον πλούτο της γαστρονομίας μιας εποχής, που κάποιοι ίσως τη γνωρίσαμε μέσα από διηγήσεις ή σε τόπους ακόμη που διατηρούν αυθεντική την παράδοση. Μας κοινωνεί τον πλούτο αυτόν με τον τρόπο του Παπαδιαμάντη κι είμαστε διπλά κερδισμένοι μετά το τέλος της ανάγνωσης. Γνωρίζουμε μια εποχή με τα ήθη και τις γεύσεις της αλλά συγχρόνως γνωρίζουμε μέσα από μια άλλη οπτική το έργο του Παπαδιαμάντη.
Από την άλλη γίνεται αντιληπτό πως χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε και να ιεραρχήσουμε ανάγκες και αξίες αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα.
Πολλές φορές μέσα στην απλότητα βρίσκεται όχι μόνο η ποιότητα αλλά και η εξισορροπητική εκείνη δύναμη που μπορεί να μάς χαρίσει ευεξία και χαρά στην ζωή μας».