«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσει η διεκδίκηση για υγεία για όλο το λαό, για πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση των μονάδων Πρωτοβάθμιων Φροντίδων Υγείας και όλων των νοσοκομείων, κόντρα στην πολιτική που συρρικνώνει τις υποδομές υγείας» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Νότιων Κυκλάδων του κόμματος, που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η κατάσταση στις δομές υγείας των νησιών είναι απαράδεκτη. Εκεί έχει οδηγήσει η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που ζυγίζουν τις ανάγκες του λαού ακόμα και στην υγεία, με τη μεζούρα του κέρδους του κεφαλαίου. Αποτέλεσμα οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, κλπ. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, του υπουργείου, αλλά και των διοικητών των μονάδων να υποβαθμίσουν το πρόβλημα και να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, η πραγματικότητα που βιώνουν οι νησιώτες τους διαψεύδει κατηγορηματικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το νοσοκομείο της Σαντορίνης λείπουν βασικές ειδικότητες ιατρών όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ιατροί που υπηρετούν στο νοσοκομείο, τα ωράρια τους είναι εξαντλητικά. Ακόμα και οι όποιες προσλήψεις γίνονται αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, λες και σε 6 ή 12 μήνες δεν θα έχουμε ανάγκη από γιατρού. Στο νοσοκομείο της Νάξου η έλλειψη ειδικευμένων ιατρών καθιστά εκτός λειτουργίας τον αξονικό τομογράφο ενώ και το μηχάνημα υπερήχου λειτουργεί μόνο για μία βάρδια για τον ίδιο λόγο. Αποκορύφωμα της διαλυτικής κατάστασης είναι η απουσία γυναικολόγου, ενώ και η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ έχει αφήσει με μόνο ένα ασθενοφόρο όλο το νησί!
Όσον αφορά τα κέντρα υγείας, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, παρότι καλύπτουν νησιά με ότι αυτό συνεπάγεται για την μετακίνηση των ασθενών. Στην Πάρο και την Ίο η εντατικοποίηση λόγω της υποστελέχωσης χτυπάει κόκκινο με τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται στα όρια του. Δεν είναι τυχαίο ότι παρατηρούνται συνεχώς παραιτήσεις εργαζομένων λόγω αυτών των συνθηκών, καθώς διοικήσεις και διευθύνσεις εναρμονισμένες με την πρακτική του Υπουργείου, επιστρατεύουν την τρομοκρατία και την πίεση απέναντι στις διαμαρτυρίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Οι απαντήσεις του υπουργείου στην κινητοποίηση των νησιωτών στις αρχές του μήνα, δεν πείθουν κανέναν, αφού επί της ουσίας δεν δεσμεύτηκε για τίποτα. Δε δεσμεύτηκε πάνω στο δίκαιο αίτημα για να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις σε γιατρούς. Όσο δε συμβαίνει αυτό, θα γίνεται αντικειμενικά δύσκολο να έρχεται γιατρός, με δεδομένη την εντατικοποίηση, αλλά και τους χαμηλούς μισθούς. Χώρια που είναι υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης να πετά το μπαλάκι της ευθύνης στους γιατρούς όταν δεν προκηρύσσει όλες τις κενές θέσεις, όταν έχει καθηλωμένους τους μισθούς τους, όταν λείπουν στοιχειώδη μηχανήματα από τα νησιά.
Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος θορύβησαν όμως την κυβέρνηση που έχει βαλθεί να πείσει ότι όλα είναι μια χαρά με δημοσιεύματα και πανηγυρισμούς για ολιγόμηνες συμβάσεις ιατρών σε κάποιες δομές. Επιβεβαιώθηκε ότι η πάλη του λαού των νησιών είναι μονόδρομος για να έχουν πραγματική πρόσβαση σε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Μονόδρομος είναι η σύγκρουση με την πολιτική που για το λαό αφήνει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών και για τους επιχειρηματικούς ομίλους μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας.
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσει η διεκδίκηση για υγεία για όλο το λαό. Για πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση των μονάδων ΠΦΥ και όλων των νοσοκομείων, κόντρα στην πολιτική που συρρικνώνει τις υποδομές υγείας.
Ο λαός των νησιών να πάρει ακόμα πιο αποφασιστικά την κατάσταση στα χέρια του, δυναμώνοντας τις κινητοποιήσεις του. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται μπροστά στη 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών».

bluestarferries

goldenstarferries