Το πρώτο Εργαστήρι Ξερολιθιάς στην Πάρο οργανώνεται στην Αγκαιριά, το προσεχές Σαββατοκύριακο (10-11/2), με την πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Αρχίλοχου και του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκαιριάς.

«Η τέχνη της ξερολιθιάς είναι αναγνωρισμένη από το 2018 ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το χτίσιμο με ξερολιθιά για αιώνες αποτέλεσε προνομιακό στοιχείο της συνεργασίας των ανθρώπινων κοινωνικών με τον χώρο και κατέχει εμβληματική θέση στη διαμόρφωση της κυκλαδίτικης φυσιογνωμίας των νησιών μας. Οι ξερολιθικές κατασκευές είχαν αποφασιστικό ρόλο στην προστασία από τη διάβρωση και την επαύξηση των καλλιεργήσιμων εδαφών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Η σημερινή τους αξία είναι επίσης τεράστια, ειδικά μάλιστα ενόψει της κλιματικής κρίσης και είναι ήδη αναγνωρισμένες ως πράσινη υποδομή, δηλαδή ως κατασκευές που μπορούν να προστατέψουν τον τόπο από τις επιπτώσεις της (πλημμύρες, διάβρωση, λειψυδρία, κ.α)», σημειώνεται -μεταξύ άλλων- στη σχετική ανακοίνωση.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να αποτελέσει την αρχή μιας σειράς δράσεων για την ανάδειξη της σημασίας και την προστασία των ξερολιθικών κατασκευών, καθώς και για τη γνώση του τρόπου κτισίματός τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου:

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου
7.00 μ.μ.: Ξερολιθιές: Παρελθόν παρόν και μέλλον.
7.40 μ.μ.: Μονοπάτια και Σπήλαια στην Πάρο.
8.00 μ.μ.: Προβολή ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά».
8.30 μ.μ.: Σύντομες ομιλίες από τους εθελοντές μαστόρους.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου
9.00 π.μ.: Κτίσιμο ξερολιθιάς σε μονοπάτι στην περιοχή της Αλυκής, κοντά στη διασταύρωση του Φούρνου της Αγκαιριάς.
11.30 π.μ.: Κεράσματα – Τσαμπούνες.

bluestarferries

goldenstarferries

ΙΑΤΡΟΝΗΣΟΣ ΠΑΡΟΥ