Newsroom
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει την υλοποίηση Data Center στην Κοζάνη, ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, αποδυναμώνοντας κι άλλο το ποσοστό του Δημοσίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, νέες ΑΠΕ στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, καθώς και είσοδο σε νέες χώρες, ( Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία).
Η ΔΕΗ προχωρά, όπως λένε στελέχη της, σε ένα εκτεταμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, με βασικό στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της περιοχής. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα αποτελέσει βασικό εργαλείο χρηματοδότησης, επιτρέποντας στην εταιρεία να επιταχύνει επενδύσεις, να επεκταθεί διεθνώς και να διατηρήσει ευελιξία για νέες ευκαιρίες στους τομείς ενέργειας και τεχνολογίας.
Η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται σε διαπιστωμένες τάσεις, όπως η ενεργειακή στενότητα, η απόσυρση παλαιών θερμικών μονάδων, η περιορισμένη διασύνδεση των αγορών και η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ενισχύεται από την οικονομική ανάπτυξη, τον εξηλεκτρισμό και τη δημιουργία νέων data centers. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ στοχεύει, σύμφωνα με στελέχη της, στον διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030, φθάνοντας τα 24,3 GW, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση και την ευέλικτη παραγωγή. Παρόλα αυτά οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να στενάζουν από τις ακριβές τιμές των λογαριασμών ρεύματος αλλά κι από την εκτεταμένη χρήση ΑΠΕ, χωρίς να υπάρχουν όμως, χώροι αποθήκευσης.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, προβλέπεται σημαντική αύξηση ισχύος παρά την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2026, ενώ στη Ρουμανία σχεδιάζεται τριπλασιασμός της ισχύος. Παράλληλα, όπως τονίστηκε, ενισχύεται η παρουσία της εταιρείας σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία, ενώ δρομολογείται η είσοδος σε νέες αγορές όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία. Στόχος είναι έως το 2030 σχεδόν το μισό παραγωγικό δυναμικό να βρίσκεται εκτός Ελλάδας.
Ιδιαίτερη σημασία, λένε στελέχη της, έχει η ανάπτυξη data center 300 MW στην Κοζάνη, με επένδυση 1,2 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιήσει την τοπική ενεργειακή παραγωγή και θα δημιουργήσει νέα οικονομική δραστηριότητα. Συνολικά, οι επενδύσεις έως το 2030 εκτιμώνται σε 24,2 δισ. ευρώ, με σημαντικό μέρος να κατευθύνεται σε έργα εκτός Ελλάδας.
Οι οικονομικοί στόχοι περιλαμβάνουν σημαντική αύξηση EBITDA και καθαρών κερδών, καθώς και ενίσχυση των μερισμάτων. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από λειτουργικές ροές, δανεισμό και την αύξηση κεφαλαίου, διασφαλίζοντας παράλληλα υγιείς δείκτες δανεισμού.
Το σχέδιο υποστηρίζεται τόσο από ιδιώτες επενδυτές όσο και από το ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της ΔΕΗ για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.



















