Σε μια τραγική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επιβεβαιώθηκε με το πλέον αρνητικό τρόπο το ρητό των αρχαίων «αρχή άνδρα δείκνυσι».

Και άνδρα και γυναίκα… Είναι πολύ δύσκολο όταν ανατεθεί σε κάποιον η άσκηση εξουσίας, έστω και μικρής, να μην αποκαλύψει τον πραγματικό του χαρακτήρα, τα ψυχολογικά του κατάλοιπα από μικρή ηλικία, καθώς και τις ιδεολογικές του καταβολές. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που βγαίνουν στην επιφάνεια θετικά στοιχεία, όπως ο σεβασμός στην άλλη άποψη, η «υπομονή» της ακοής και το χάρισμα να ενώνει κάποιος και όχι να διχάζει.

Τα ανωτέρω δεν συμπεριλαμβάνονται στα χαρακτηριστικά της νέας δημοτικής αρχής. Αν κρίνουμε από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την «αγχώδη» συμπεριφορά της προέδρου μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές εκδηλώθηκαν με μεγαλύτερη ένταση.

Είναι αυτό μία «μαύρη σελίδα» στα κοινά της Πάρου ή είναι μία υποβόσκουσα πολιτική στάση που θα συνεχιστεί και στο μέλλον, είναι κάτι που αναμένουμε να το δούμε.

Είχαμε από την αρχή ζητήματα διαφορετικών προσεγγίσεων σχετικά με το πρώτο στάδιο της συνεδρίασης που είναι και το πιο ενδιαφέρον και ουσιαστικό θα έλεγα, διότι ασκείται έλεγχος στην δημοτική αρχή από την αντιπολίτευση. Το ίδιο και με την «άχαρη» αρχικά συνεδρίαση της λογοδοσίας που μετά από παρέμβασή μας βελτιώθηκε η διαδικασία.

Έτσι και την δεύτερη φορά, όπως και την πρώτη που ήταν λανθασμένη αντίληψη της προέδρου, τα πράγματα διορθώθηκαν. Αυτό ήταν ομολογουμένως «καλό».

Όμως όσο περνά ο καιρός όλα γίνονται χειρότερα και φυσικά το αποκορύφωμα το είχαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Γιατί λοιπόν έφτασαν εκεί τα πράγματα;

Πεποίθηση μας είναι ότι η δημοτική αρχή «ανέβηκε αδιάβαστη» στο τραίνο της εξουσίας, με την ευθύνη γι’ αυτό δική της λόγω της μεγάλης της «κόντρας» με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Κόντρα που ξέφευγε από την πολιτική αντιπαλότητα και άγγιζε πολύ άσχημα και αρνητικά συναισθήματα.

Στην προεκλογική περίοδο η έντονη αντιπάθεια ήταν ίσως το ελαφρύτερο. Όλα αυτά σε κλίμα πόλωσης που δεν έδωσε την δυνατότητα στους πολίτες να αντιληφθούν αυτό που τώρα γίνεται ολοφάνερο… Της κοινής αντίληψης και των κοινών θέσεων που έχουν η προηγούμενη και η τωρινή δημοτική αρχή.

Άλλο «προβληματικό στοιχείο» ήταν οι προσδοκίες που καλλιέργησαν στον Παριανό λαό ότι έχουν «έτοιμες λύσεις» για τα σοβαρά θέματα και τώρα που «πέφτουν σε τοίχο» βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο. Έτσι λοιπόν, όπως το «πληγωμένο ζώο στην γωνία» αντιδρούν με αυταρχικό τρόπο και αντιδημοκρατικό.

Αποφάσεις αιφνιδιαστικές χωρίς μελέτη και χωρίς διαβούλευση αναδεικνύουν την προχειρότητα και τον φόβο του «να κάνουμε κάτι» έστω και έτσι. Επικίνδυνη τακτική που δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις.

Ίσως πρέπει να γίνει «αλλαγή πλεύσης» της δημοτικής αρχής και να «τείνει χείρα» συνεργασίας στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να μην φέρνει θέματα αιφνιδιαστικά στο «παρά πέντε». Είναι κάτι (που τουλάχιστον εμείς) δεν το αρνηθήκαμε στο παρελθόν ούτε θα το αρνηθούμε τώρα.

Αυτό δεν σημαίνει με τίποτα «συγκυβέρνηση». Ο λαός αποφάσισε ποιος θα διοικήσει και αυτό είναι σεβαστό και έτσι γίνεται στην δημοκρατία. Όπως και ο ρόλος της «σοβαρής και υπεύθυνης» αντιπολίτευσης που δεν ανέχεται και καταγγέλλει αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Αθανάσιος Μαρινόπουλος

deya-parou

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions

seajets