Ένα διαφορετικό ρεπορτάζ, για τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, σας παρουσιάζει η «Φωνή της Πάρου», με πρωταγωνιστές τρεις εκπροσώπους της νέας γενιάς -τους μικρότερους ηλικιακά από κάθε συνδυασμό- που αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν με τα κοινά στον δήμο Πάρου.
Ο Σωτήρη Μαριάνο του Λάμπη (υποψήφιος στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη»), η Ιωάννα Σιφναίου του Δημητρίου (υποψήφια στο κεντρικό ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα») και η Φαίδρα Μαγδαληνού του Παναγιώτη (υποψήφια στη Δημοτική Κοινότητα Αρχιλόχου με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου»), αποκαλύπτονται και απαντούν σε τρεις κοινές ερωτήσεις.

ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΡΙΑΝΟ:

  • Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2001 και μεγάλωσε στην Πάρο, όπου μένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά του. Σπούδασε Μηχανικός Οχημάτων στο Επαγγελματικό Λύκειο Πάρου και εργάζεται στον τουριστικό τομέα.

Πώς αποφάσισες σε τόσο μικρή ηλικία να είσαι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές και γιατί στο πλευρό του Μάρκου Κωβαίου;

Σ.Μ.: «Με ενδιαφέρει να εργαστώ για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τον τόπο μας, γιατί από το έργο που δημιουργούμε σήμερα εξαρτάται το μέλλον μας. Εμπιστεύομαι τον Μάρκο Κωβαίο, για το έργο του όλα τα χρόνια ως Δήμαρχος Πάρου. Για παράδειγμα, με το μεγάλο έργο για την ύδρευση και τις άλλες υποδομές αναβάθμισε την ποιότητα ζωής και την εικόνα του νησιού μας. Έκανε καμπάνιες για την προβολή την Πάρου διεθνώς και έφερε περισσότερους τουρίστες. Έφερε δουλειές και πλέον εμείς οι νέοι έχουμε περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες να μείνουμε και να εργαστούμε στον τόπο μας. Εκτός όλων των παραπάνω, ο Δήμος με Δήμαρχο τον Μάρκο Κωβαίο είναι ένα πολύ καλό σχολείο για έναν νέο που, όπως εγώ, θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά και να προσφέρει στην Πάρο».

Τί θα άλλαζες άμεσα στην Πάρο, ποιές οι σκέψεις σου και πώς φαντάζεσαι το νησί την επόμενη πενταετία;

Σ.Μ.: «Ο τουρισμός στην Πάρο αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό και αυτό, όπως ήδη σας είπα, είναι και μια επιβράβευση για το Δήμο, τους δημότες και τους επαγγελματίες του νησιού. Όμως, έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη πρόκληση. Να μην επιτρέψουμε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του από την τουριστική ανάπτυξη που διαρκώς αυξάνεται. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να διαφυλάξουμε την ταυτότητά μας και να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής στο νησί μας. Θέλω να παραμείνει η Πάρος ένα ποιοτικό νησί, όχι μόνο στην επόμενη πενταετία, αλλά σε όλα τα χρόνια που θα έρθουν. Και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για το σκοπό αυτό».

Πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα η νέα γενιά να βγει πιο δυναμικά μπροστά και να πάρει πρωτοβουλίες για τον τόπο;

Σ.Μ.: «Η νέα γενιά πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο στα κοινά και βλέπω με χαρά ότι, κυρίως στην Αυτοδιοίκηση, δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι. Οι νέοι έχουν όρεξη, θέληση, αντοχές και νέες ιδέες. Με την υποστήριξη των πιο έμπειρων μπορούν να προσφέρουν πολλά. Επιπλέον, η ενασχόληση με τα κοινά προσφέρει ευκαιρία για δημιουργικό και παραγωγικό χρόνο, επαφή με τους συνανθρώπους μας και κοινωνική προσφορά. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι κάτι τέτοιο στην εποχή μας, που αρκετοί νέοι “καίγονται” από την κατάχρηση της τεχνολογίας, μένοντας ατελείωτες ώρες κολλημένοι με το κινητό στο χέρι».

ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΦΝΑΙΟΥ:

  • Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2003 και μεγάλωσε στην Πάρο. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Πάρου και αυτή την στιγμή σπουδάζει στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Πώς αποφάσισες σε τόσο μικρή ηλικία να είσαι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές και γιατί στο πλευρό του Κώστα Μπιζά;

Ι.Σ.: «Με τα κοινά ξεκίνησα να ασχολούμαι πολύ πριν βάλω υποψηφιότητα, όταν ακόμα ήμουν στο σχολείο. Οι προσπάθειές μου είχαν αποδώσει καρπούς στον τομέα της υγείας, με την δωρεά ενός απινιδωτή στο σχολείο μου και στο νησί μας, αλλά και με την ενημέρωση που είχα κάνει για το Αεροπλάνο-Ασθενοφόρο του Βελεντζείου Ιδρύματος, όσο ήμουν πρόεδρος του 15μελούς. Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που με έκαναν να συνεχίσω την προσπάθεια αυτή στα κοινά.
Ο ένας ήταν να συνεχιστεί η ενημέρωση και να παρθούν πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του Αεροπλάνου-Ασθενοφόρου, ένα σωτήριο μέσο, ζωτικής σημασίας για το νησί, με πάνω από 800 διακομιδές να αποδεικνύουν την προσφορά του. Στα χρόνια που παρακολουθούσα το ζήτημα αυτό, δεν είδα καμία -και το τονίζω ΚΑΜΙΑ- προσπάθεια του κ. Δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων ή της αντιπολίτευσης του Δήμου να έρθει το θέμα αυτό στην επιφάνεια, προκειμένου να πιεστούν πράγματα και καταστάσεις για την επαναφορά του. Ο μόνος που έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει, συνεργαζόμενος με το Βελέντζειο Ίδρυμα, είναι ο κ. Κώστας Μπιζάς. Συνεπώς αυτός ήταν και ο λόγος που σκέφτηκα να συνεργαστώ μαζί του.
Ο δεύτερος λόγος που οριστικοποίησε την απόφασή μου, ήταν το γεγονός ότι στις διαμαρτυρίες για τις ελεύθερες παραλίες μας δεν υπήρχε ούτε ο κ. Δήμαρχος ούτε κάποιος δημοτικός σύμβουλος από την πλειοψηφία του Δήμου, στις δύο πρώτες συγκεντρώσεις τουλάχιστον. Για εμένα αυτό ήταν εντυπωσιακά αρνητικό και παράδοξο. Αυτή η κατάσταση μου έδειξε ξεκάθαρα ότι η παράταξη του κ. Κωβαίου είναι πλέον συμβιβασμένη και κουρασμένη. Μία παράταξη που καιρός είναι να αλλάξει. Τέλος, δεδομένου ότι ο κ. Μπιζάς διαθέτει ένα ανεξάρτητο προφίλ, το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό καθώς δεν πιστεύω στην εμπλοκή των κομμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό με την αληθινή πολυσυλλεκτικότητα του, με οδήγησε στο να πάρω την απόφαση και να συμπορευτώ μαζί του
».

Τί θα άλλαζες άμεσα στην Πάρο, ποιές οι σκέψεις σου και πώς φαντάζεσαι το νησί την επόμενη πενταετία;

Ι.Σ.: «Αν κάτι άλλαζα άμεσα στην Πάρο θα ήταν σίγουρα ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Η δημιουργία ενός νοσοκομείου με βρίσκει σύμφωνη, αλλά την θεωρώ ανέφικτη για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία, αν σκεφτούμε ότι θα πρέπει κάποιος να βρει χώρο, να πάρει άδειες, να κάνει μελέτες, να το επανδρώσει και τελικά να το λειτουργήσει. Μένουμε λοιπόν στο δια ταύτα, τι έχουμε να κάνουμε τώρα για την ζωή μας. Και αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε, πρώτα από όλα, μια άμεση αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος Κέντρου Υγείας, με ειδικότητες και εξοπλισμό και δεύτερον να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό το Αεροπλάνο-Ασθενοφόρο στον τόπο του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ξανά από εμάς τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και από τους επισκέπτες του νησιού. Ακόμα θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, διότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είναι αυτοκαταστροφική. Μην ξεχνάμε όμως και την καθαριότητα, η οποία τον τελευταίο καιρό μόνο απογοήτευση και απέχθεια δημιουργεί σε όλους μας. Πρέπει να επανασχεδιαστεί το σύστημα συλλογής των απορριμμάτων και φυσικά να υπάρξει αναβάθμιση στον εξοπλισμό και σωστή στελέχωση.
Στην επόμενη πενταετία, την Πάρο θέλω να την φανταστώ πιο βιώσιμη, πιο προσιτή για όλους μας. Ένα νησί που θα αναπτύσσεται και θα βελτιώνεται, αλλά όχι σε βάρος της εικόνας και φυσιογνωμίας του. Θέλω να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και επιτέλους να νιώσουν ασφάλεια στον τόπο τους. Θέλω να πιστεύω ότι με τους κατάλληλους ανθρώπους και το αίσθημα συνεργασίας που θα τους διακατέχει, πολλά από αυτά, θα γίνουν πραγματικότητα
».

Πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα η νέα γενιά να βγει πιο δυναμικά μπροστά και να πάρει πρωτοβουλίες για τον τόπο;

Ι.Σ.: «Η νέα γενιά πάντα έμπαινε μπροστά και έπαιρνε πρωτοβουλίες για να αλλάξουν καταστάσεις, συνεπώς εγώ δεν κάνω την διαφορά. Ας μην ξεχνάμε ότι η νέα γενιά έχει κάνει τεράστια βήματα στο νησί μας από παλιά. Νέα γενιά ήταν ο Ν. Σαρρής και ο Χ. Γεωργούσης, όταν ίδρυσαν τον Αρχίλοχο, νέα γενιά είναι και ο Θοδωρής Μπιζάς με την υπόλοιπη ομάδα και τον μεγάλο αριθμό εθελοντών, που σχεδιάζουν το Paros Festival, νέα γενιά είναι αυτοί και άλλοι πολλοί, τους οποίους δεν θα ήθελα να αδικήσω και έχουν προσφέρει ουσιαστικά στο να αλλάξουν τα δεδομένα του νησιού.
Η εμπειρία ενός νέου σαφέστατα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο άλλων, όμως αυτό αντισταθμίζεται ή υπερνικάται κιόλας από την αντοχή, την δύναμη που υπάρχει στον νέο άνθρωπο να κάνει πράγματα, την ελπίδα και την διάθεση. Άλλωστε αν αυτά συνδυαστούν με την εμπειρία των παλιότερων, δημιουργούν ένα άριστο κράμα για την επιτυχία. Επομένως, θα ήταν καλό να υπάρχουν περισσότεροι συνυποψήφιοι γύρω από την ηλικία μου και γι’ αυτό προτρέπω τους συμπολίτες μου, οποιοδήποτε συνδυασμό και αν αποφασίσουν να ψηφίσουν, να επιλέξουν νέα παιδιά, για να υπάρχει μια ουσιαστική ανανέωση και ν’ αλλάξει πλήρως η πολιτική δυναμική του νησιού
».

ΦΑΙΔΡΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ:

  • Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 2005 στην Αθήνα και από το 2011 ζει μόνιμα στη Πάρο με τη μητέρα της, Μαρία Ραγκούση. Αποφοίτησε φέτος από το Λύκειο της Νάουσας και θα φοιτήσει στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πώς αποφάσισες σε τόσο μικρή ηλικία να είσαι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές και γιατί στο πλευρό του Κώστα Ροκονίδα;

Φ.Μ.: «Μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον, από το οποίο απέκτησα έντονη αίσθηση δικαίου. Η μητέρα μου εκτός από τις αξίες που μου πρόσφερε, με έμαθε να σέβομαι και να υπερασπίζομαι τον αδύναμο, αλλά και να αγωνίζομαι γι’ αυτά που μου ανήκουν. Σε ηλικία 10 ετών διάβασα για πρώτη φορά το ημερολόγιο της Anna Frank. Διάφορα ερωτήματα διαμορφώθηκαν στο παιδικό μου μυαλό. Γιατί τόση αδικία; Γιατί να υπάρχει ανισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους; Όλοι το ίδιο δεν είμαστε; Από εκείνη την στιγμή και έπειτα υποσχέθηκα στον εαυτό μου, ότι όσο περνάει από το χέρι μου, θα αγωνιστώ για να αλλάξω τον κόσμο προς το καλύτερο και το δικαιότερο.
Ο Κώστας Ροκονίδας, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, πέρα από το γεγονός ότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος που παλεύει για τον συνάνθρωπό του, είναι και έντιμος πολιτικός με καθαρό λόγο και τοποθέτηση κάτι που σπανίζει στις μέρες μας και στο νησί μας. Μαζί του το αδύνατο γίνεται δυνατό, το ανέφικτο γίνεται εφικτό και αυτό συμβαίνει γιατί ο κ. Κώστας, όπως και πολλοί άλλοι, οραματίζονται έναν κόσμο που ο άνθρωπος θα είναι το επίκεντρο και όχι τα συμφέροντα των λίγων!
».

Τί θα άλλαζες άμεσα στην Πάρο, ποιές οι σκέψεις σου και πώς φαντάζεσαι το νησί την επόμενη πενταετία;

Φ.Μ.: «Η Πάρος είναι ένα υπέροχο νησί, το οποίο όμως καταστρέφεται με το πέρασμα των χρόνων, λόγω της ασύδοτης, άναρχης θα τολμούσα να πω, “ανάπτυξης”. Οι δρόμοι του νησιού μας γίνονται αίτιοι πολλαπλών τροχαίων κάθε χρόνο, με την φετινή χρονιά μάλιστα να σπάει όλα τα ρεκόρ, το άλυτο πρόβλημα την τοποθέτησης ανεμογεννητριών, οι πανέμορφες παραλίες μας που τις εκμεταλλεύονται λίγοι. Εδώ μπαίνει το ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιόν;
Θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, είτε με τον κ. Κωβαίο είτε με τον κ. Μπιζά, που ουσιαστικά πρεσβεύουν όλα όσα συμβαίνουν μέχρι σήμερα στο νησί, ή θα πάρουμε το τιμόνι του νησιού ΜΑΣ στα χέρια ΜΑΣ για να αλλάξουμε πορεία, για τα προβλήματα των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων;
Οραματίζομαι στο νησί που αγαπώ και μεγάλωσα τα επόμενα χρόνια να υπάρχει δημόσια και δωρεάν υγεία, αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας με σύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις, πολιτισμό και αθλητισμό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου με εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά και όλα τα προηγούμενα μπορούν να διεκδικηθούν και να εξασφαλιστούν μόνο με Δήμαρχο που διεκδικεί και αγωνίζεται για τους πολλούς
».

Πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα η νέα γενιά να βγει πιο δυναμικά μπροστά και να πάρει πρωτοβουλίες για τον τόπο;

Φ.Μ.: «Νέα γενιά με σκουριασμένες ιδέες δεν βγάζει πουθενά! Έχω την τύχη να γνωρίζω ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών που οι ιδέες τους είναι πολύ πιο φρέσκες από πολλών συνομήλικων μου. Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας και αντίληψης των πραγμάτων. Παρ’ όλα αυτά μπορώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια βλέπω ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι έχουν αλλάξει στάση σε σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί. Παραδείγματος χάρη ήταν εντυπωσιακή η κινητοποίηση και η συμμετοχή συμμαθητών και φίλων σε σχέση με την συγχώνευση τάξεων, για τα ζητήματα της υγείας, αλλά και η συγκλονιστική συμμετοχή μας για το έγκλημα στα Τέμπη που γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία.
Οι νέοι δεν πρέπει να “τσιμπάνε” όταν τους πλασάρεται με κάθε τρόπο,  κυρίως μέσω ίντερνετ, το απολιτίκ σαν μόδα και ότι ο καθένας μας πρέπει να κοιτάει την πάρτη του. Είναι μεγάλη απάτη και προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να βάλουν την νεολαία στο παρασκήνιο. Η θέση της είναι στο προσκήνιο και στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης. Γι’ αυτό λοιπόν είμαι με την Λαϊκή Συσπείρωση, γιατί διαλέγω την ελπίδα, την ανιδιοτέλεια και την μαχητικότητα!
Καλώ λοιπόν στις 8 Οκτώβρη τους νέους ανθρώπους να ενώσουν την φωνή τους με την Λαϊκή Συσπείρωση και τον Κώστα Ροκονίδα
».