Ξεκίνησε τη λειτουργία του, πριν από λίγες ημέρες, το πρώτο Φωτοβολταϊκό Πάρκο της ΔΕΥΑ Πάρου. Το έργο υλοποιήθηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο 7.290m² της ΔΕΥΑΠ στο Κρωτήρι, δίπλα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Παροικιάς. Η νέα μονάδα αναμένεται να παράγει πάνω από 850.000kW ετησίως, με το παραγόμενο ρεύμα να καλύπτει το 100% των αναγκών του γειτονικού Βιολογικού Καθαρισμού, αλλά και το 50% της απαιτούμενης ενέργειας στην Μονάδα Αφαλάτωσης Παρασπόρου.

Το έργο στοίχισε 592.348 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΠ. Με βάση τις τρέχουσες τιμές ενέργειας, αναμένεται να εξοικονομηθούν πάνω από 220.000 ευρώ ετησίως, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής και διανομής νερού στην Πάρο και κατ’ επέκταση στη διατήρηση της σταθερής τιμολογιακής πολιτικής για τους καταναλωτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ΔΕΥΑΠ έχει κατασκευάσει άλλο ένα Φ/Β ισχύος 100kW στην Μονάδα Αφαλάτωσης του Παρασπόρου και αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης για την ενεργοποίησή του. Επίσης, σε νέο οικόπεδο που αγοράστηκε στο Μαράθι, έχουν δρομολογηθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, οι σχετικές διαδικασίες για την κατασκευή ενός επιπλέον Φ/Β σταθμού ισχύος 500kW και αναμένεται η αδειοδότηση του από τον ΔΕΔΔΗΕ, για να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του. Με την υλοποίησή τους την επόμενη χρονιά, θα γίνει εφικτή η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Επιχείρησης σε ποσοστό 25% περίπου από ΑΠΕ. Επιπρόσθετα, ήδη βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού δύο ακόμη έργα Φ/Β πάρκων, συνολικής ισχύος 1MW. Στόχος είναι την επόμενη 5-ετία να καλύπτεται το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της ΔΕΥΑΠ από ανανεώσιμες πηγές, με άμεσο αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ, διασφαλίζοντας έτσι οικονομικότερα τιμολόγια νερού για τους καταναλωτές και περισσότερα έργα στις υποδομές ύδρευσης-αποχέτευσης, που τόσο χρειάζεται η Πάρος!

Παράλληλα με τη σχεδίαση και υλοποίηση των παραπάνω σημαντικών ενεργειακών έργων, η ΔΕΥΑΠ προχώρησε το προηγούμενο διάστημα και στην προμήθεια τριών νέων, αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, επίσης με ίδιους πόρους. Τα νέα αυτοκίνητα ανανεώνουν ριζικά τον στόλο οχημάτων της Επιχείρησης αντικαθιστώντας αντίστοιχα παλαιά βενζινοκίνητα, ενώ προσφέρουν μειωμένα κόστη λειτουργίας – συντήρησης και αυξάνουν την παραγωγικότητα των συνεργείων και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επιπλέον μειώνουν το ανθρακικό αποτύπωμα της Επιχείρησης ενώ σε συνδυασμό τη δωρεάν ενέργεια από τις ιδιόκτητες Φ/Β εγκαταστάσεις, θα έχουν πρακτικά μηδενικό κόστος κίνησης, ελαττώνοντας περαιτέρω τα συνολικά λειτουργικά έξοδα, προς όφελος των καταναλωτών.

bluestarferries

goldenstarferries