Στο πλαίσιο των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, ο δήμος Πάρου με ανακοίνωσή του καλεί κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να βρίσκονται σε εγρήγορση όσον αφορά την φροντίδα και την προστασία των ζώων.

Πρώτα και κύρια, γίνεται έκκληση στους πολίτες να αφήσουν δροσερό νερό έξω από τα σπίτια τους για τα τετράποδα που κυκλοφορούν στις γειτονιές, αλλά και να μην τα ενοχλούν εάν έχουν βρει καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος. Υπενθυμίζεται ότι, επιτρέπεται ακόμα και η παραμονή σε δημόσιες υπηρεσίες αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σε περίπτωση που αυτά αναζητήσουν προστασία από τον καύσωνα.

Συνιστάται στους εθελοντές και το προσωπικό καθαριότητας του δήμου Πάρου, που φροντίζουν τις ταΐστρες και τις ποτίστρες να τις τροφοδοτούν συνεχώς στα σημεία που έχει ορίσει το δ/σ του δήμου Πάρου, με δροσερό νερό και ξηρά τροφή. Υπενθυμίζεται ότι η σίτιση των αδέσποτων ζώων επιτρέπεται βάσει του Ν. 4830/2021, αρκεί να μην προκαλούνται εστίες μόλυνσης στους κοινόχρηστους χώρους. Επιπλέον, βάση των στοιχείων των εθελοντών ο δήμος Πάρου φροντίζει στις τοποθετημένες ταΐστρες και ποτίστρες τη μηναία σίτιση 400 αδέσποτων γατών.

Επίσης, αυτήν την περίοδο που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, προτείνεται σε όσους ταΐζουν ζώα σε σημεία που δεν είναι εγκεκριμένα από το δ/σ του Δήμου Πάρου  να τοποθετούν δοχεία με νερό και ξηρά τροφή σε σκιερά μέρη, μακριά από τους κάδους απορριμμάτων, τις ράμπες ΑΜΕΑ και γενικά σε σημεία που δεν εμποδίζουν τη διέλευση, φροντίζοντας, παράλληλα, για την καθαριότητά τους.

Όσον αφορά τα κατοικίδια ζώα, φροντίζουμε όλες τις ώρες της ημέρας να βρίσκονται σε δροσερό περιβάλλον και να τα βγάζουμε βόλτα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ που η θερμοκρασία κυμαίνεται σε ανεκτά επίπεδα. Δεν τα αφήνουμε σε μπαλκόνια ή ταράτσες, ούτε μέσα στο αυτοκίνητο καθώς αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Τα παραγωγικά ζώα όπως αγελάδες, κατσίκες κλπ καθώς και τα ιπποειδή, δεν τα αφήνουμε δεμένα στον ήλιο εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες χωρίς καμία απολύτως προστασία. Απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Τέλος, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του ΥΠ.Α.Α.Τ με θέμα «Προστασία των ιπποειδών εργασίας»  αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας οικόσιτων ιπποειδών (ίππων, όνων και ημιόνων) σε νησιωτικές περιοχές της χώρας εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, τα ζώα εργασίας δεν θα μεταφέρονται και δεν θα εργάζονται σε  ώρες υψηλού θερμικού φορτίου και ιδιαίτερα κατά τις ώρες 13:00-17:00.

deya-parou

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions

seajets