Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, οι επόμενες εκλογές θα εξελιχθούν πολύ δύσκολα για το κυβερνών κόμμα και πιθανή απρόσμενη εξέλιξη στα εθνικά θέματα λόγω του «αχόρταγου» γείτονα, θα την επιδεινώσει αρκετά.

Σήμερα, η κυβέρνηση, σε καθημερινή βάση επεξεργάζεται το πολιτικό story, το οποίο μεταβιβάζεται από τα φίλια μέσα, άμεσα προς τους πολίτες και με εικόνες και μηνύματα. Αυτό συνέβη και με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ισότητα του γάμου των ομόφυλων, αυτό θα συμβεί και με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την ίδρυση των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Δεν θα ανοίξει μύτη, ούτε θα κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή. Τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία είναι η ακρίβεια, η υγεία και η ασφάλεια στην καθημερινότητα.

Ειδικά το φαινόμενο της αισχροκέρδειας και των ελέγχων της αγοράς, θα δώσουν απαντήσεις για το που θα γείρει η πλάστιγγα το βράδυ των ευρωεκλογών. Η οργή, ο θυμός και η χαλαρότητα της ψήφου θα καθορίσουν την πορεία της φιλελεύθερης παράταξης και αν θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες που θέλουν να μπαίνει σε κομματική περιδίνηση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ορέγεται να ξανακερδίσει την ηγεσία του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού του, θα πρέπει να εξασφαλίσει προς το παρόν τη δεύτερη θέση και να μειώσει το ποσοστό διαφοράς από το πρώτο κόμμα, σε μονοψήφιο ποσοστό και μετά να φιλοδοξεί για κυβερνησιμότητα.

Η σκληρή ευκαιριακή αντιπολίτευση που επιλέγει και όχι δομική, εκμεταλλευόμενη τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών, δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Χρειάζονται όχι μόνο προθέσεις αλλά και εφικτές προτάσεις.

Τα άσφαιρα πυρά, οι φωτοβολίδες κρότου λάμψης τις περισσότερες φορές δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας και όσο για τις περίφημες οικονομικές της προτάσεις για το αύριο της διακυβέρνησης της χώρας, πέφτουν στο κοινό. Δεν πείθουν για λόγους μη εμπιστοσύνης προς τα λεγόμενα τους. Άλλωστε οι πολίτες δεν έχουν ξεχάσει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, με τα οποία κέρδισαν την εξουσία, πριν από λίγα χρόνια.

Δεν ξεχνιέται εύκολα από τους πολίτες το παραμύθι με τον άμυαλο βοσκό που κορόιδευε τους ανθρώπους με το «βοήθεια λύκος στα πρόβατα». Χρειάζεται νέο τέχνασμα.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση παίζει μέχρι στιγμής «μπάλα» μόνη της, πρωτεύει στις δημοσκοπήσεις, σε πρωτοβουλίες, σε… agenda setting πολιτικών θεμάτων και προώθησης τους στην κοινή γνώμη.

Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της, δεν είναι ικανοποιημένο όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Όμως κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να την απειλεί, ούτε και οι διαφορετικές εσωκομματικές απόψεις που εμφανίζονται από τους λεγόμενους «αντάρτες».

Αν το κυβερνών κόμμα τιθασεύσει την ακρίβεια, βελτιώσει το επίπεδο υγείας και ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, θα μακροημερεύσει.

Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος