Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών με θέμα «Παραλίες ελεύθερες με δωρεάν σύγχρονες υποδομές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες στην Πάρο» κατέθεσαν οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

Αυτό το διάστημα γίνονται μαζικές κινητοποιήσεις στη Πάρο από κατοίκους αλλά και επισκέπτες του νησιού διεκδικώντας το δικαίωμα, όπως χαρακτηριστικά λένε, να απολαμβάνουν τις παραλίες, που θα έπρεπε να είναι ελεύθερες για τον λαό, αλλά καταπατούνται από επιχειρηματικά συμφέροντα.
Επιχειρηματίες, που σύμφωνα με τους οργανωτές των κινητοποιήσεων, καταλαμβάνουν παραλίες χωρίς να κρατούν ακόμη και τα προσχήματα της εκμετάλλευσης, την οποία με νόμους διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στηρίζουν (π.χ. χωρίς συμφωνητικό με την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, καταλαμβάνουν πολλαπλάσια της έκτασης που μισθώνουν κ.λ.π.). Οι πρώτες παρεμβάσεις για ομπρελοκαθίσματα έγιναν στις παραλίες Μικρή Σάντα Μαρία, Μαρτσέλο και Κριός.
Τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στηρίζοντας τους ομίλους στον κλάδο του τουρισμού, έχουν διαμορφώσει όλο το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται κρατικές παραλίες για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Δηλαδή “πουλάνε ακριβά” τα μπάνια που τόσο ανάγκη έχει ο λαός, μετατρέποντας τις παραλίες σε πηγή εσόδων μέσω της εμπορευματοποίησής τους και της εκχώρησής τους σε επιχειρηματίες. Εμποδίζουν ουσιαστικά τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών, όπως και στην Πάρο, την πρόσβαση τους σε παραλίες, που θα έπρεπε να είναι δωρεάν και με όλες τις σύγχρονες υποδομές. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές γίνεται με ανοχή και ευθύνη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Πάρο είναι απόλυτα δικαιολογημένες, όπως και απόλυτα δικαιολογημένο είναι το αίτημα τους για ελεύθερες παραλίες.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρουν για:
– Να επιβληθούν άμεσα οι κυρώσεις (πρόστιμα, αφαιρέσεις αδειών, διαδικασία απόσυρσης ομπρελοκαθισμάτων κτλ) στους καταπατητές επιχειρηματίες.
– Να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε παραλίες και αιγιαλούς.
– Την καθαριότητα και περιποίηση όλων των παραλιών και θαλασσών και για την παροχή δωρεάν υποδομών, εξοπλισμού – ομπρέλες και σκίαση, ξαπλώστρες, ντους, αποδυτήρια – και υπηρεσιών σε όλες τις παραλίες του νησιού.
– Να εγκατασταθούν κατάλληλες υποδομές και μέσα για την πρόσβαση των ΑμεΑ.

deya-parou

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions

seajets